Jump to content

1922_08_23_2 В Горницата


Ани
 Share

Recommended Posts

От "Беседи, обяснения и упѫтвания от Учителя,

дадени през 1922 г. в Тѫрново", Пѫрво издание  1922 г."

Книгата за теглене

Съдържание

Бележка: книгата е в Омарчевски правопис

 

8½ — 12½ ч. с.

В Горницата.

От 8½ ч. с. братята и сестрите по отделно на групи от по 60 души вѫв всяка група, влизаха в горницата, гдето престояваха па 10 минути.

Учителя говори на всички.

Мотото за през цялата година, и на учениците, и на оглашените, и на слушателите в школата:

Ще се стремите да придобиете Истината в душите си, светлина в умовете си, чистота в сѫрцата си, свобода в душите си, знание в умовете си, сила в сѫрцата си.

Гледайте да сѫграждате вѫрху трите основи: Любовта да вземе надмощие в сѫрцата ви, Мѫдроста — в умовете ви и духовете ви и Истината — в душите ви.

Тази картина показва вашето сегашно сѫстояние (пентограмата). Вие сте всички в тѫмнина. Целия фон е тѫмнина. Вие излизате от тѫмнината, не сте още в светлината. Туй е тѫмнината, в която всички се движат. Това сѫ двата пѫтя, през които хората влизат. Този е третия пѫт (на десно) — пѫтя кѫм сѫвѫршенството, той е новата епоха, новия живот. А тази глава показва сегашното сѫстояние на хората, на учениците, които следват.

Туй е пѫтя.

Ние означаваме Добродетелта с белия цвят, Правдата с зеления цвет — това е материалния свят — Любовта с розовия цвят — това е астралния свят — а в по-висшите му проявления, той се губи, душата се губи в полето на Нирвана, Истината — сѫс синия цвят, или висшето ментално поле, и Мѫдроста — с жѫлтия цвят. Добродетелта — белия цвят, Правдата — зеления, Любовта — розовия, Мѫдроста — жѫлтия и Истината — синия. Тия цветове, тия добродетели ще ги носите в умовете си, ще ги опитвате и ще се ползувате.

Сега, мислете, че като влезете в школата, през годината ще дойдат големи бури, облаци, гѫрмотевици. Да знаете, че тия неща сѫ необходими за проветряне на умовете и за закрепване, и като дойдат тия бури, да знаете, че вие сте много по-близо до Царството Божие, отколкото сега, защото само когато дойдат бури, ветрове, тогава започват да цѫвтят цветовете. Когато всичко повидимому е в ред, не се радвайте на това сѫстояние. Ще бѫдете духом бодри, весели и свободни, и ще се стараете да работите с любов. Това ще учите през цялата година. Ние ще се стараем да дадем всички упѫтвания, и които сѫ способни, на всеки според способността му. На всички ще дадем еднакви условия, и който може, да използува. Ще учите.

Сега ще се обѫрнете в една тайна молитва, жежка молитва кѫм невидимия свят кѫм Бога на Любовта, да помолите да дойде Неговата Любов, Мѫдрост и Истина — Любовта Му — в сѫрцата, Мѫдроста — в умовете и Истината — в душите. Сега, пожелавам на всинца ви Любовта да бѫде в сѫрцата ви! Моето благословение да бѫде на всички ви. Идете си сега с мир!

Link to comment
Share on other sites

  • Ани unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...