Jump to content
Ани

ПСАЛОМЪ ДВАДЕСЕТЬ И ВТОРИ: Ц - ЦАРЬ

Recommended Posts

ПСАЛОМЪ ДВАДЕСЕТЬ И ВТОРИ: Ц

 

ЦАРЬ

 

Царь бѫди въ своето царство. Да те не смущаватъ дребнитѣ помисли на дѣлничния день. Снагата ти макаръ въ дрипи да е обвита, ти по царски стѫпвай. На се подавай за кѫсче лицемѣрна почить, защото ще загубишъ блѣскавъ тронъ.

 

Погледни свѣта въ очитѣ. Не гледай въ кальта, кѫдето нищетата е намѣрила приемъ. Нагоре погледни. За царскитѣ синове сѫ направени звездитѣ и високитѣ планини. Живѣй на планината на своя духъ, далече отъ блатата, кѫдето робитѣ умиратъ въ робство на самитѣ себе си.

 

Излѣзъ самичъкъ въ нощьта, когато небето е препасано съ поясъ отъ слънца, облѣчи доспѣхитѣ на твойто царско потекло и повикай Вѣчниятъ:

 

„Хвала на Тебе, който направи небесата и ги подпре съ стълбове на любовь!“

 

„Хвала на Твоето дихание съ което дишамъ азъ, всички свѣтове и всички твари“.

 

„Хвала на Тебе Царь, — баща на царски синове, увенчени съ диадема отъ седемь драгоценни камъни, надарени съ вѣрна царска дума“.

 

„Хвала на Тебе, който си ни научилъ да презираме робската измама и си ни далъ ножъ на истина, сърце на любовь и опрощение“.

 

Бѫди царски синъ. Съ погледъ и съ затварени устни посрещай измамата, но не я допущай въ своето сърдце. Не приемай и не раздавай евтини похвали и празнодумия. Има кой да те похвали, има Кого да похвалишъ: Благословениятъ, Тоя който е Любовь на Когото думата е царска, — блага като сикера, силна като гръмъ, ясна като черта на свѣткавица.

 

Не ставай робъ на роби, защото ти си царски синъ!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×