Jump to content

1932_08_02 Завършени и незавършени процеси


Ани

Recommended Posts

От книгата "Цѣнното изъ книгата на великия животъ", бесѣди отъ Учителя, презъ лѣтото на 1932 г.,
Седемьт
ѣ рилски езера.
Пѫрво издание, София, 1932 г.
Книгата за теглене на PDF
Съдържание

ЗАВЪРШЕНИ И НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЦЕСИ.

Завършениятъ процесъ е Божественъ, а незавършениятъ е човѣшки процесъ. Запримѣръ, узрѣването на плода е Божественъ процесъ. Завършениятъ процесъ носи въ себе си ново начало, както узрѣлиятъ плодъ носи въ себе си начало на новъ животъ. Цъвтенето, запримѣръ, е незавършенъ процесъ, защото слѣдъ цъвтенето слѣдва вързване на плодъ и узрѣването му. Когато единъ цвѣтъ е цъвналъ, въ него нѣма още сладость, нѣма вързване на плодъ. Въ този смисълъ, доброто е завършенъ процесъ, съ ново начало въ себе си. Злото пъкъ е незавършенъ процесъ, безъ основа и безъ начало. Умниятъ, добриятъ човѣкъ знае, защо е създаденъ свѣтътъ, защо сѫ създадени небето и земята. Той знае и разбира всичко, което става въ тѣзи области. Лошиятъ, глупавиятъ човѣкъ не разбира тия нѣща, и той гледа на тѣхъ, като на безсмислени, безпрѣдметни явления. И когато върши зло, той не знае, защо прави това нѣщо.

И тъй, добритѣ нѣща на земята иматъ начало, иматъ и край. Лошитѣ нѣща нѣматъ нито начало, нито край. Подъ думата „начало“ въ природата се разбира онзи процесъ, въ който има проявление, т. е. никнене и цъвтене. Завършенъ процесъ въ природата е онзи, въ който има завързване, развиване на сладчина и зрѣене. Завършениятъ процесъ носи животъ въ себе си. Завършениятъ процесъ носи въ себе си условия за създаване на нови форми, които самостоятелно, за себе си, могатъ да се развиватъ, цъвтятъ и узрѣватъ. Незавършенитѣ процеси, обаче, не носятъ животъ въ себе си. Раждането е завършенъ процесъ, а смъртьта — незавършенъ. Слѣдователно, раждането и смъртьта сѫ два процеса, диаметрално противоположни единъ на другъ, вслѣдствие на което и проявитѣ имъ сѫ различни. Раждането носи радость въ себе си, както и всички възможности, необходими за развитието на човѣшката душа. Смъртьта носи въ себе си скръбь и страдания. Тя лишава човѣшката душа отъ благоприятнитѣ условия за нейното развитие. Щомъ човѣкъ се лиши отъ тѣзи добри условия, отъ благата, които Богъ му е далъ, той неизбѣжно е изложенъ на скърби и страдания. Тъй щото, доброто се познава по това, че то не лишава човѣка отъ благата, които сѫ му дадени отъ Бога, като негово право. Добритѣ хора даватъ, а лошитѣ взиматъ. Тѣ взиматъ и това, за което нѣматъ никакво право. Запримѣръ, тѣ убиватъ човѣка, отниматъ живота му, за което нѣматъ абсолютно никакво право. Законъ е: никой нѣма право да вземе това, което не е далъ. Съ други думи казано: никой нѣма право да жъне тамъ, дѣто не е сѣлъ. Никой не може да бѫде обичанъ, ако той самъ не е обичалъ. Слѣдователно, да обичашъ, това е начало; да те обичатъ, това е край. Когато обичашъ нѣкого, ти си въ началото и отивашъ къмъ края. Щомъ прѣстанешъ да обичашъ, ти си въ края. Тогава онзи, когото си обичалъ, той започва да те обича. Сѫщото нѣщо, казано въ положителенъ смисълъ: който сѣе, той може да жъне; който не сѣе, той никога не може да жъне.

Нѣкой казва: много нѣща не разбирамъ въ живота. Неразбирането на нѣщата въ живота се дължи на смѣсването на завършенитѣ и незавършенитѣ процеси. Плодътъ, който е завършенъ процесъ, слѣдъ извѣстно врѣме започва да гние. Гниенето е смѣсенъ процесъ; въ него става вѫтрѣшна промѣна, при която естеството на веществото коренно се измѣня. Сладчината въ него постепенно се изгубва и въ резултатъ на това се явяватъ съвършено нови материали, нови вещества. Ферментирането е сѫщо така смѣсенъ процесъ.

Оттукъ ние вадимъ слѣдното заключение: когато човѣкъ се смущава безъ нѣкаква дълбока причина, той се вкисва, т. е. у него става вече смѣсенъ процесъ — процесътъ на ферментацията. Тайната на живота седи въ това, да се спре по нѣкакъвъ начинъ процеса на ферментацията. Само една сила може да спре ферментацията. Тази сила е Истината. И сега ще знаете: всѣко нѣщо, което не може да спре процеса на ферментацията въ човѣка, това не е истина. Всѣко нѣщо, което е въ сила да спре ферментацията въ човѣка, е Истината.

*

2 августъ, 5 ч. с.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Ани unlocked this тема

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...