Jump to content

ПСАЛОМЪ ПЕТИ: Д - ДОБРО


Recommended Posts

ПСАЛОМЪ ПЕТИ: Д

 

ДОБРО

 

 

 

Добро е да работимъ на нивата до като е време, догде не е навтасалъ пладнешкиятъ пекъ, но още по-добро е да наченемъ нивата въ душата си. догде се ме спече земята и може ралото да я бразди.

 

Благословено е дѣлото отъ рѫката на добриятъ, защото прилича на Твоитѣ дѣла, Въ всѣко житно зърно е скрита добрината Ти, въ всѣки плодъ отъ Твоето обилие.

 

Ти чакашъ да израстнемъ като пълни класове, да узрѣемъ като плодове, защото си добъръ и кротъкъ.

 

Ти благославяшъ хлѣба по полето, грижишъ се за птиците и нахранвашъ странницитѣ, които похлопватъ на нашитѣ порти.

 

Чакашъ да прооремъ нивята и градинитѣ въ себе си, да хвърлимъ семето и да възрастнемъ като пълни, тежки класове окѫпани въ слънце.

 

Ти бдишъ и чакашъ да станемъ годни за великия день, за рѫката на земледѣлецътъ, която ще ни сбере въ великата свѣтовна житница, защото си добъръ и кротъкъ.

 

Името ти е добрина — сладко като медътъ на пчелитѣ, като сокътъ на зрѣлия плодъ, като тежкитѣ кихлибарени зърна на гроздето презъ най-плодородната година.

 

Учи ме, защото си добъръ. Събуди ме рано, да не плаче нивата за моитѣ стѫпки, за острието на блѣскавото рало. Да се не съсухри и напука тучната земя, да не сведатъ тънки гранки неоправенитѣ лозници въ моята градина.

 

Помогни ми да стана въ утренния часъ въ хладината, догде не е подало слънцето кѫдрава глава, догде не е метнало савана на умората горещо пладне.

 

Ти не ще ме забравишъ да спя съ заспалитѣ, защото си добъръ и кротъкъ!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...