Към съдържанието


Сайта е предназначен за публикуване на беседите на Учителя Петър Дънов в стар правопис.
Снимка

ПСАЛОМЪ ПЕТИ: Д - ДОБРО


  • Влезте в профила си за да пишете
Няма други мнения в тази тема

#1 Ани

Ани

    Advanced Member

  • Moderators
  • 2294 Мнения:

Публикувано 22 февруари 2017 - 03:20

ПСАЛОМЪ ПЕТИ: Д

 

ДОБРО

 

 

 

Добро е да работимъ на нивата до като е време, догде не е навтасалъ пладнешкиятъ пекъ, но още по-добро е да наченемъ нивата въ душата си. догде се ме спече земята и може ралото да я бразди.

 

Благословено е дѣлото отъ рѫката на добриятъ, защото прилича на Твоитѣ дѣла, Въ всѣко житно зърно е скрита добрината Ти, въ всѣки плодъ отъ Твоето обилие.

 

Ти чакашъ да израстнемъ като пълни класове, да узрѣемъ като плодове, защото си добъръ и кротъкъ.

 

Ти благославяшъ хлѣба по полето, грижишъ се за птиците и нахранвашъ странницитѣ, които похлопватъ на нашитѣ порти.

 

Чакашъ да прооремъ нивята и градинитѣ въ себе си, да хвърлимъ семето и да възрастнемъ като пълни, тежки класове окѫпани въ слънце.

 

Ти бдишъ и чакашъ да станемъ годни за великия день, за рѫката на земледѣлецътъ, която ще ни сбере въ великата свѣтовна житница, защото си добъръ и кротъкъ.

 

Името ти е добрина — сладко като медътъ на пчелитѣ, като сокътъ на зрѣлия плодъ, като тежкитѣ кихлибарени зърна на гроздето презъ най-плодородната година.

 

Учи ме, защото си добъръ. Събуди ме рано, да не плаче нивата за моитѣ стѫпки, за острието на блѣскавото рало. Да се не съсухри и напука тучната земя, да не сведатъ тънки гранки неоправенитѣ лозници въ моята градина.

 

Помогни ми да стана въ утренния часъ въ хладината, догде не е подало слънцето кѫдрава глава, догде не е метнало савана на умората горещо пладне.

 

Ти не ще ме забравишъ да спя съ заспалитѣ, защото си добъръ и кротъкъ!

 


0 потребител(и) четат тази тема

https://tyxo.bg/d/134014/cnt